Andelsbolig

Hvad er fordele og ulemper ved en andelsbolig? Og er det noget for dig? Her kan du se for og imod - sort på hvidt.

For:

  • Du skal ikke betale ejendomsværdiskat
  • Der kan være et stærkt fællesskab med andre andelshavere
  • Oftest er du kun ansvarlig for at vedligeholde din egen andel
  • Ved køb er der ingen omkostninger til skøde
  • En andelsbolig har ofte en lavere købspris

Imod:

  • Du kan ikke selv bestemme, hvor højt du vil sætte prisen på din andel ved salg
  • Du kan ikke optage et realkreditlån i en andelsbolig.
  • Du ejer ikke en andelsbolig, men har købt retten til at bo i en andelsbolig
  • Beslutninger vedrørende driften af ejendommen tages sammen med de øvrige andelshavere
  • Du har som andelshaver ikke skattefradrag på andelsboligforeningens renteudgifter

Hvad er en andelsboligforening? 
En andelsboligforening er stiftet for at eje og drive ejendommen, som foreningens medlemmer bor i. For at blive medlem af en andelsboligforening betaler du et indskud – andelsboligens pris. Det giver dig ret til at bo i boligen. Du får et andelsbevis som dokumentation for din brugsret. Du kan sælge din brugsret på samme måde, som du købte den.

Hvordan låner man til en andelsbolig?
Du kan låne til en andelsbolig i en bank eller sparekasse. Der er grundlæggende to typer lån: andelsboliglån og andelsboligkredit. Med et andelsboliglån kan du kan låne op til 100 procent af andelsboligens værdi med variabel rente og med mulighed for at få op til fem års afdragsfrihed. Lånet kan løbe i op til 25 år. Med andelskreditten har du fleksibel afbetaling: Du bestemmer selv hvornår og hvor meget, du betaler af på kreditten. Andelskreditten kan i realiteten fungere som en almindelig kassekredit. Du kan ikke optage et realkreditlån i en andelsbolig, men du kan stadig få et lån til en lav rente, fordi du som låner kan stille din andelsbolig som sikkerhed for lånet.

Hvad skal man være opmærksom på?
En andelsbolig kan være et godt og ofte billigere alternativ til en ejerbolig. Det er altid vigtigt at sætte sig godt ind i forholdene i den andelsboligforening, du er interesseret i, inden du springer ud i at købe en andelsbolig. Så sørg for at få det fulde overblik over, boligen du vil købe, og hvilken forening du bliver en del af, ved at gennemgå foreningens økonomi f.eks. sammen med en andelsboligspecialist fra en bank eller sparekasse.

Du kan også bo til leje...

Hvis du er ny i byen, kan en lejebolig være det rigtige valg – særligt i den første tid. Udover et depositum behøver man som regel ikke binde penge i boligen. En lejebolig er samtidig mere fleksibel end både en andels- og ejerbolig og billigere at fraflytte igen. Du kan flytte uden at skulle tænke på, at den skal sælges, og om prisen nu er steget eller faldet.

Som lejer sparer du til gengæld ikke op i boligen, og der kan være begrænsninger i forhold til, hvad du må gøre med indretning og forbedringer.

Det kan være svært at finde en god lejebolig, og for mange studerende kan et kollegieværelse derfor være et godt alternativ.

Bedst i test på andelsboliglån

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en stor undersøgelse af andelsboliglån. Her får Sparekassen Kronjylland stemplet Bedst i test.

I Sparekassen kombinerer vi en lav pris med solid rådgivning, og det må du gerne teste os på.

Overvejer du at købe andelsbolig eller har du et andelsboliglån hos nogle andre end os, synes vi derfor, at du skal teste, om vi ikke kan hjælpe dig bedst muligt.