23/10/2017

12 tips til en mere bæredygtig hverdag i København

Skrevet af:
Copenhagenwilderness

København er en by i en rivende udvikling og med yderst klimabevidste borgere. Jeg har rystet posen og giver nu 12 konkrete tips til, hvordan du nemt kan gøre en stor forskel for miljøet og dermed bidrage til et grønnere København - en grønnere verden. Ved at leve mere bæredygtigt - tager man ansvar, samtidig med at mere samvittighedsfuld og sundere livsstil etableres.

1) Sortér dit affald - det er en gammel kending. Men en vigtig en! 78 pct. af københavnerne har tilkendegivet, at de gerne vil sortere og genanvende deres organiske affald, hvis de fik muligheden for det! Københavns Kommune har derfor taget os på ordet og er nu igang med at uddele bioskraldespande i byen. Måske du allerede har fået den nye grønne spand til sortering af ditbioaffaldet? HUSK at bruge den - affaldet bliver nemlig omdannet til biogas og gødning.

2) Sig et kæmpe "NEJ TAK" til reklamer!  Du kan framelde dig reklamerne her og i stedet bruge denne tilbuds app.

3) Gør det til en challenge hverken at købe kildevand eller plastikposer - drikkedunk og stofposer sender et stærkt signal! Plastik er en stor trussel mod miljøet og det kan helt generelt undgås på mange områder i hverdagen. Hvis man handler i LØS Market på Vesterbro er man helt ovre det problem. Det er nemlig en emballagefrit købmand.

4) Brug ikke skuresvarmpe og engangsklude - de er fyldt med mikroplast der forurener vores grundvand. Brug i stedet disse skuresvampe og sæt igang med hjemmehæklede klude, der både holder over tid og er dekorative.

5) Skift el-selskab - vælg så grøn strøm som mulig! I maj måned skiftede vi til "Vindstød" - El fra danske vindmøller. Det tog os ganske få minutter at skifte, det var gratis og det krævede ingen nye installationer.

6) Køb en brugt cykel - det er mere bæredygtigt! Buddha Bikes på Østerbro er en social økonomisk og bæredygtig virksomhed, som kombinerer en stærk miljøindsats og et rummeligt uddannelses miljø for udsatte unge! Når min nuværende cykel bliver stjålet (det sker jo på et eller andet tidspunkt), så vil jeg helt klart købe min næste cykel der.

7) Drop bilen og tag det offentlige, når cyklen ikke rækker - så slemt er det altså heller ikke! Står du og absolut skal bruge en bil ved enkelte tilfælde, så er GreenMobility en miljøvenlig delebil. Bilerne er drevet på strøm og der er 400 af dem i hele København - og så er parkeringen til og med gratis i det meste af byen! 450 kroner for 24 timer koster den - det får man altså ikke meget taxatur for i København!

8) Skift din tandbørste ud med en i bambus, køb vatpinde i 100% bomuld uden plastik og drop helt vantrondellerne og erstat dem med nogle der kan vaskes.

9) Byt dit tøj i Københavns cirkulære deleklædeskab Veras Copenhagen. Her kan du med et medlemsskab bytte dit aflagte tøj til point, som du så kan købe nye genbrugsvarer for.

10) Mindsk madspil: handel hvad du har brug for og undgå de fristende mængderabatter med mindre de er langtidsholdbare. Et andet godt tip er at handle overskudsmad hos WeFood  og brug hvad du har i køleskabet på ugebasis, før du køber nyt. App'en Too Good To Go giver mulighed for at bestille lækker mad til lave priser, fra lokale restauranter, caféer, hoteller, dagligvarebutikker og bagerier, som ellers ville blive smidt ud.

11) Støt de miljøvenlige / bæredygtige virksomheder ved få et overblik over hvor du kan finde dem på GoGreen by-kortet.

12) København har et væld af fine genbrug- og antikforretninger. Mit favorit når det kommer til retromøbler er uden tvivl B&W Hallerne. Læs evt. mit post og se billederne fra teak-mekkaet her.

Copenhagenwilderness

Skønne København har i 13 år været ”min by”. De sidste 7 år har min adresse været et gammelt tørreloft på Nørrebro lige ved Dronning Louises Bro - et smørhul lige mellem det pæne indre by og det rå og kantede ydre Nørrebro.

København er en by som på alle måde opfordrer til at gå på opdagelse. Den er muligvis lille, men altid i rygende udvikling, samtidig med at ”klassikerne” består og giver byen mere sjæl end nogen anden by jeg nogensinde har frekventeret.

Til hverdag arbejder jeg som sygeplejerske og ved siden af ernærer jeg mig som boligblogger og freelance selverfaret boligstylist med en stor forkærlighed for genbrug, planter og dansk design - særligt med en stor forkærlighed for spektrummet: "de små, lokale, skæve og kreative"