23/8/2017

Bliv parat til studiestart

Skrevet af:
Caroline Sølver

Vær organiseret

På studiet er der ingen kære mor. Det er altså op til dig selv at holde styr på hvilken dag, du starter studie, hvor du skal være henne, og hvad tid, det hele begynder. Starter du nyt studie er der helt sikkert en masse datoer, du skal undersøge, så du er sikker på at have styr på introugen. Søg derfor for at være i god tid med at finde ud af, hvilke datoer der er vigtige, og hvor du skal møde op henne. De fleste informationer kan findes på de forskellige uddannelsesinstitutioners hjemmesider. Skriv datoerne ned så du er sikker på, at du ikke lægger andre planer. 

Ryd op i dine dokumenter

Det er altid fedt at være den, der har styr på sagerne inden studiestart, så du er godt forberedt. Sæt et par timer af til at få styr på skoletasken – i stil med den gang dine forældre tog dig til JEVA-butikken på Kultorvet i København og du fik lov til at udvælge din egen skoletaske med dertilhørende gymnastiktaske, der kunne klipses på tasken. Det var tider. Teknologien har dog udviklet sig siden den gang. I stedet for at købe skoletasker og spidse blyanterne, skal du tænde din computer og rydde op i den. Gennemgå dine gemte dokumenter, ryd op i dem, organiser dem i mapper, og dem du ikke har brug for – i papirkurven med dem. Kig på hvilke fag du skal have på dit studie og forbered en mappe til hvert af de fag, så du er klar til at skrive super-smarte noter. 

Du kan med fordel også investere i et par notesbøger. Nogle studerende finder nemlig ud af, at det er svært at koncentrere sig til forelæsninger, hvis man har sin computer med. De sociale medier lokker, og pludselig har du siddet på Facebook og set videoer af katte i en time frem for at koncentrere dig om forelæsningen. Derfor kan det være hjælpsomt at skrive noter i analog-stil i stedet for, altså i en god gammel notesbog. Der er der nemlig ikke nogle kattevideoer, der lokker. 

Køb bøger

I forlængelse af at du skal finde ud af, hvilke fag du skal have, så skal du også undersøge, hvilke bøger, du skal bruge til de forskellige fag. Dem skal du selvfølgelig købe inden skolestart, så du som den mønsterelev du er, har forberedt dig til de første forelæsninger og har læst alle lektierne. Eller… måske ikke helt, men lige meget hvad, så skal du selvklart have fat i de bøger, du skal bruge til undervisningen. Den nemme løsning er at købe bøgerne direkte fra butikken såsom Academic Books, men du kan spare en masse penge, hvis du undersøger, om du kan købe bøgerne brugt. Mange studier har en specifik gruppe på Facebook, hvor tidligere studerende sælger deres brugte bøger. Min erfaring er, at de brugte bøger er gode som nye (oftest fordi de knap nok har været brugt) men koster en brøkdel af nyprisen. 

Tag det i dit eget tempo

Og her kommer et punkt til dig, der starter nyt studie. Introuger er intense, og ja, de er flertal! Da jeg selv startede studie sidste år, var der først to ugers introuge, der indeholdt et par (virkelig mange!) fester, en rustur, mere fest, øl-stafet, lær-hinanden-at-kende-lege og en masse information. Det var overvældende, og jeg formåede ikke at feste hver aften og være klar til mere intro og fest klokken ni om morgenen dagen efter. Jeg blev usikker og tænkte ”vil jeg ikke få nogle venner og falde godt til på studiet, hvis jeg ikke er med til alle festerne?”. Det blev dog modbevist, for selvom jeg ikke var med til alle festerne, så vil jeg alligevel sige, at jeg er faldet godt til. Altså, tag introugen i dit eget tempo og vær med til det, du føler for. Du skal nok få gode venner, selvom du ikke er med til det hele. Og hvis du gerne vil være med til alle aktiviteterne, er det selvfølgelig også fint! 

…Men husk at vær udadvendt

Som et modstykke til ovenstående, vil jeg dog også være fortaler for, at du giver den en ekstra skalle, når du starter nyt studie. Du vil få minder for livet, sjove oplevelser og historier, der er værd at viderefortælle, for introugen er for det meste fyldt med spas og løjer. Tag del i studiet, vær aktiv og udadvendt og tag det helt roligt, hvis du er nervøs, for det er alle de andre også!

 

Caroline Sølver

Selvom jeg er født og opvokset på Østerbro i København, er jeg på en måde også ny i byen. I sommer 2016 vendte jeg tilbage til København efter tre år i Berlin for at starte på Copenhagen Business School. Der sker meget i en hovedstad i rivende udvikling på tre år. Jeg er tilmed flyttet fra Østerbro til Vesterbro, hvor jeg har fået en fed, lille lejlighed. Jeg har også taget min kæreste fra New York med til København. Med ham er jeg nu igang med at genfinde min hjemby, og det vil jeg tage jer med til i mine indlæg her på Nyibyen.

Når jeg ikke blogger her eller studerer, har jeg gang i andre projekter såsom at skrive bøger og tekster og min egen personlige blog www.silverstories.dk