2/2/2017

Den assimilerede jyde

Skrevet af:
Frederik Warming

Så skete det, jyden der hele livet har boet i Jylland har taget springet, det måske for mange, store spring til København. Turen er startet i Kolding her havde jeg min opvækst og boede i 19 år inden jeg tog til Jyllands hovedstad nemlig smilets by Aarhus.

Jeg startede på et kollegieværelse tæt ved Gellerupparken, og cyklede cirka 20 km om dagen når jeg skulle frem og tilbage til Universitet. Det var fedt, jeg følte friheden i at være væk fra de trygge og vante rammer, men efter et halvt år skulle jeg videre fra mit lille kollegieværelse, da lysten til at udforske byen var vokset, derfor ville jeg tættere på centrum.

Så jeg påbegyndte det såkaldte boligræs, jeg kunne hurtigt konstatere, at jeg aldrig ville få en lejlighed fordi efterspørgslen overgik udbuddet, men heldet vendte og jeg fik en lejlighed, hvor jeg boede i 3 år inden, skæbnen bestemte jeg skulle til København i praktik. Her har jeg nu boet i en måned, alt er nyt men om jeg bliver boende, efter jeg har fuldført mit praktikophold har jeg ikke besluttet mig for endnu, eller om jeg skal hjem til Aarhus, som På Slaget 12 så dejligt sang det tilbage i slutningen af 80’erne.

Jeg har erfaret at kampen om, at finde en bolig i Aarhus var hård og lang, så jeg var indstillet på, at det ville være meget værre i København. Så frustrationen ved, at betale for en bruger på boligportalen og finde ud af det bare var penge ud af vinduet, øgede ikke optimismen for at finde et sted at bo. Derfor meldte jeg mig ind i samtlige Facebook grupper, og skrev beskeder i massevis selvom jeg vidste de nok aldrig ville blive læst, af udlejere der ville have 5000 kroner for et 10 kvadratmeters værelse i Emdrup eksklusiv forbrug, dog en pris jeg var villig til at betale, bare for at være sikret et sted at bo.

Så efterhånden som tiden gik og jeg kom tættere på min deadline, om at finde et sted at bo inden den 3.januar, voksede mine frustrationer og jeg begyndte så småt, at opgive drømmen om København. Men heldet vendte for mig lige i slutspurten, jeg fik tilbudt et værelse i tre måneder af min venindes ven, som jeg på stedet sagde ja til, uden at kende til huslejen eller hvor henne lejligheden lå.

Så ramte virkeligheden og jeg skulle flytte til København, igen væk fra de trygge og vante rammer med udsigt til en ny hverdag og dertil en masse nye udfordringer og muligheder. Så den 2.januar steg jeg på toget, med min gule cykel, en rejserygsæk pakket til randen og en luftmadras, som jeg skulle bruge den første uge, indtil mine forældre kunne komme fra Jylland med en seng og resten af mine ting.

Boligræset er hårdt og det tager lang tid, men i sidste ende løser det sig, så det bedste råd jeg kan give til alle jer boligsøgende, der enten mangler en bolig lige nu eller som jeg selv gør om 3 måneder. NETVÆRK er nøglen! så brug dine venners, venners netværk, vær fremme i skoene og vær villig til at sove på en luftmadras med den tarveligste sovepose du kan købe i Jysk.

Jeg glæder mig til at udforske byen og mærke den helt specielle charme, som København har! om jeg så bliver en ægte Københavner må tiden vise, men indtil da vil jeg være den assimileret jyde, på den gule cykel, som stædigt holder fast i, at det hedder en københavner birkes.

Frederik Warming