29/11/2018

MIG OG KØBENHAVN OG MINE BEDSTE TIPS TIL NYE I BYEN

Skrevet af:
Mie Kirstine

I sommers kunne jeg fejre intet mindre end 11 års jubilæum som Københavner og spørg mig ikke, hvor tiden er blevet af! På den ene side føles det som om, at jeg kender byen ud og ind. Hver en lille sti og smutvej og på Nørrebro, hvor jeg har boet de sidste 5 år, er jeg også på “hej” med de fleste af de lokale grønthandlere, kioskejere og postmænd. Alligvel føler en del af mig, at jeg stadig er “ny i byen” og ikke en helt ægte Københavner. Mine indfødte veninder kan stadig nævne barer og restauranter, som jeg aldrig har hørt om, og når jeg er sammen med dem, så føler jeg mig stadig som den unge pige fra Fyn, der nærmest lige er flyttet til storbyen, for at prøve noget nyt.

Egentlig er min historie med København meget klassisk. Jeg blev student i 2007, og allerde få uger efter rykkede min daværende kæreste og jeg afsted. Dengang var det også noget nær umuligt at finde tag over hovedet og det blev heller ikke nemmere af, at vi ikke havde et netværk. Vi startede med at flytte ind i min onkels 1-værelses lejlighed i Lyngby. Her fandt vi hurtigt ud af, at Lyngby ikke liiiige var det København, som vi var flyttet efter. Efter et par måneder købte min kæreste en lejlighed på Nørrebro, og der boede vi indtil den ikke gik mellem os længere.

Derefter har jeg boet flere steder; Christianshavn, Frederiksberg og så tilbage til Nørrebro. Jeg har endda også haft en lille pause fra København, da jeg boede i Berlin. Det var en tiltrængt lille pause, for jeg var ærligt talt kørt lidt træt i alt det, der var her. Det viste sig at være verdens bedste idè, for jeg flyttede tilbage med fornyet kærlighed til byen, og den har faktisk hængt ved lige siden.

Hver gang jeg ser unge mennesker, der lige er startet på universitetet, får jeg et lille sug i maven og får straks ledt tankerne tilbage til dengang, jeg selv var “ny i byen”. Det var en helt særlig tid, som både var fyldt med spændning, nervøsitet og gå-på-mod. Af præcis samme grund er jeg også virkelig beæret over at være udvalgt som ambassadør for Ny i Byen og det er min fornemmeste opgave, at få lov til at dele ud af mine bedste tips og tricks. Lad os starte med dem om at være ung og helt ny i København.

UNG OG NY I KØBENHAVN

● Drop bussen og brug din cykel på at komme fra A til B. Det er den bedste måde at lære byen at kende på. Men husk hjelmen. Københavnere kan være sindssyge på cykelstierne.

● Udnyt alle de muligheder, som folkehuset Absalon tilbyder. Vi snakker alt fra yoga til quizaftener, folkekøkken og løbeklubber. Alt sammen til meget små penge.

● Vær ikke bange for Nørrebro. Her er ikke så farligt, som de får det til at se ud som.

● Udnyt byens mange grønthandlere. Hvis I vidste, hvor mange skøre og specielle ting, man kan finde på de tætpakkede hylder. Ofte er det også billigt.

● Udnyt de mange havnebade om sommeren. jeg ELSKER, at det rent faktisk er muligt at få en daglig dukkert, i landets største by.

Send flere krydderier

GODE BUDGETVENLIGE SPISESTEDER

Send Flere Krydderier: Et fantastisk lille madkoncept på Nørrebro, som udspringer fra indvandrer kvindecentret, og hvor maden er mellemøstlig, fyldt med smag og enormt billigt.

Durumbar: På den ydre del af Nørrebrogade finder man denne lille perle. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange gange jeg snart har været forbi. Skal det gå hurtigt, går jeg efter deres helt fantastiske durumrulle, og ellers blander jeg en salat fra deres salatbar med hummus, fladbrød og hele molevitten.

● Folkekøkkener: Noget, som jeg aldrig selv har gjort mig det helt store i, og jeg forstår faktisk ikke helt hvorfor. De fleste bydele har et par stykker og det eneste minus er, at de ofte begynder kl. 17.30. Noget jeg selv kan have lidt svært ved at nå.

Sct. Peder’s Bageri: København er fyldt til randen med gode bagerier. Så mange, at jeg stadig har en del til gode. Men et sted, jeg besøger så ofte som muligt, er bageren i Skt. Peder Stræde. Det er et helt klassisk et af slagsen, hvor det ikke er fancy surdejsbrød, som er i fokus. Men jeg siger jer, at ALT hvad de laver smager som en bid af himlen, og så er priserne også rigtig gode.

Baggården ved Christiansborg

DE BEDSTE HIDDEN GEMS

● Tribeca NV: En fantastisk italiensk restaurant, som ligger godt gemt i en baggård i Nordvest. Så gemt, at jeg altid har svært ved at finde den. Om sommeren er det et magisk sted og deres lille gård er forvandlet til en fin lille have med lyserøde blomster og fantastisk stemning.

● Lygtens Bazar: Vi bliver lige i Nordvest, for der finder man nemlig Lygtens Bazar, som nok er byens vildeste grønthandler. Ikke nok med, at deres udvalg er helt gigantisk, så er deres priser helt vanvittige. Vi snakker sådan 3 mangoer for 10 kr.-agtigt og 4 agurker for 12 kr. Nogle gange har de endda en hel liter kokosvand for 10 kr. Jeg aner ikke hvordan det kan lade sig gøre. Jeg har tilmed aldrig købt noget derude, som var dårligt eller uspiseligt.

● Baggården på Christiansborg: Okay, måske er det ikke ligefrem et skjult sted og slet ikke for turister. Men ofte glemmer man at besøge de der steder, når man selv bor her og lige dèt sted, har altså noget helt ekstra og næsten majestætisk over sig.

● Refshaleøen: Når man bor i brokvarterene kan man godt have en tendens til at blive her og glemme nogle af de andre fantastiske områder. De sidste par somre har jeg i aller højeste grad oplevet hvor mange fantastiske steder, der findes på Refshaleøen. Så snart man forlader Christianshavn og cykler langs kysten, blev man mødt af det ene lille spot efter det andet. Vi snakker alt fra barer, restauranter, bagerier, streetfood marked, badebroer og jeg kunne blive ved.

● Østre Anlæg: København er fyldt med grønne åndehuller og det er netop en af grundende til, at jeg elsker byen så højt. Inden for det seneste år, er jeg blev rigtig glad for at gå eller løbe en tur i Østre Anlæg. Der er næsten aldrig nogen mennesker, og går man ned til søen, så er der simpelthen så smukt. Især om foråret og om efteråret, hvor træerne har de smukkeste lyserøde eller gyldne farver.

Refshaleøen

Mie Kirstine

Hejsa! Jeg hedder Mie Kirstine er 31 år gammel og blogger på Miekirstine.dk. Jeg har netop fejret 11 års jubilæum som Københavner. Jeg er født og opvokset blandt bøgetræer og grønne marker på Fyn, men få dage efter, at jeg blev student, pakkede jeg hele mit liv sammen og flyttede til København.

Jeg tvivler på, at jeg nogensinde flytter herfra igen, for i løbet af årene, har jeg fået opbygget et liv og en hverdag, som jeg ikke vil undvære for noget andet. Men det har ikke altid været nemt, og det der med at være ny i byen kan have sine udfordringer. Mit bedste råd er at kaste sig op på cyklen og  bare springe ud i det. Gør byen til din egen og find dine favorit-spots ud fra de erfaringer, du gør dig.