13/10/2016

Sådan bliver du en ægte københavner!

Skrevet af:
Camilla Stemann

Jeg husker stadig de første måneder i København helt tydeligt, som var det i forgårs; livet uden et fast sted at bo, uden studiejob, et bussystem jeg ikke forstod ; “Klippekort – det har man ikke haft i de københavnske busser i ti år” (Citat: irriteret buschauffør), og kommentaren; ”Du er da vist fra Jylland, hva’?”  og herefter; ”Ja ja, det kan man virkelig godt høre!”

Det er ikke nogen hemmelighed, at København i dag er MIN by. Jeg kunne ikke forestille mig at bo andre steder i verden, og jeg føler mig stolt, beæret, forelsket, inspireret, nysgerrig og lykkelig nærmest hver eneste dag her.

Hvad har jeg lært? Hvilke tips vil jeg give videre til dig som er ny i byen, og gerne vil ”integreres” på bedste vis? Jamen skal vi ikke bare kaste os ud i det?

1.    Indre by findes ikke!   ”Skal vi ikke bare mødes i indre by?” var et spørgsmål jeg brugte meget i starten. Mine københavnske venner var helt forvirrede, for hvad er indre by? Jeg tænkte på Strøget og omkring Rådhuspladsen, men her i storbyen er der mange former for centrum.  I dag har jeg yndlingskvarterer i stedet for bydele og opholder mig mest på Nørrebro og Østerbro, men har favoritspots overalt. Mine yndlingsområder er Nordre Frihavnsgade/Bopas Plads, Guldbergsgade, Værnedamsvej, Refshaleøen (ny cykelbro – yay!), Christianhavns Volde og Amager Strandpark. Derudover har jeg en enorm svaghed for Olufsvej på Østerbro – og generelt alle gader med huse i alle regnbuens farver.

2.    Spild aldrig tiden!

”Løber man til metroen selvom der kun er 3 minutter til næste afgang” Oh yes! Det kan virke vildt mærkeligt, hvis man, som jeg gjorde, kommer fra en by, hvor der går 1 bus i timen – to hvis man er heldig – men inden du ser dig om, gør du garanteret det samme. Hvorfor vente, når man kan komme af sted med det samme?

3.    Cykel, cykel, cykel! 

8 km på cykel? Barnemad! Du bliver hurtig vant til at tage din cykel til alt. Også selvom jeg i gymnasiet var vant til at låne bilen ned til tankstationen 2 km væk. 9 ud af 10 gange hvor jeg tager det offentlige i stedet for cykel, ender jeg med at tænke ”dooooh. Aldrig igen”. Det er så mega nemt og fedt at cykle derudaf! Og kørekort – hvem har det?

4.     Spis og shop som de lokale! 

Når jeg tænker på de spisesteder, barer og butikker jeg valgte i starten af min tid i byen, kan jeg ikke lade være med at grine lidt af mig selv. Klassiske turistfælder!  Undgå dårlig mad og service og brug Yelp-appen (som er integreret med Google Maps). Jeg var selv frivillig skribent på Yelp, inden jeg blev ansat, så hånden på hjertet; den er guld værd! Både ift. mad og drikke, men også ift.  Shopping, cykelhandlere mm. På Yelp er der også mange spændende events, hvis du vil udvide dit netværk. En anden god app er ”Too Good To Go”, som giver dig overblik over steder, hvor du kan købe billigere aftensmad og samtidig forhindre madspild.

5.    Tag til events (alene)!

Det er ikke for sjov, at vi betaler +3000 kr. for mikroskopiske værelser i Hovedstaden. Tag til byens events og happenings og få lidt mere for pengene. Der sker ting og sager når som helst, hvor som helst. Har du ikke en følgesvend? Tag af sted alene. Det er så lærerigt og er du åben, er dem, du møder, det også!

6.   Gode cafévaner?

Du ved, du er blevet københavner, når du med glæde (eller uden at tænke over det) betaler 35 kr. for en kop kaffe to go og alt mad under 100 kr. virker billigt. Alt er relativt, og kaffe 

7.   Finpuds din dialekt

Selvom man er stolt over at være fra Jylland eller hvor-man-nu-kommer-fra, kan det godt blive lidt TRÆLS hele tiden at få en kommentar knyttet til din dialekt. Sådan havde jeg det i hvert fald i starten. Lille tip: Skift ”i”- lyde ud med e. Altså sig fx ”Perselle” frem for ”Persille” med klar ”i”-lyd. Rigsdansk? Det kan diskuteres, men det virker. Heldigvis er ikke-københavnere i høj kurs i byen, så behold endelig din smukke dialekt, hvis du ikke er klar til at gå all in på det københavnske (endnu) ;)

Camilla Stemann

Yaks, det er allerede snart 8 år siden jeg flyttede til København. Eller rettere sagt: flyttede tilbage til København. Der var nemlig lige noget med, at jeg blev født i Brønshøj, noget med en far der så fik arbejde i Østjylland, en halvsøster, som vi savnede i Nordjylland og en mor der oprindeligt var fra Vestjylland. Lang historie, så lad os holde os til den korte; Jeg flyttede tilbage til hovedstaden, og det har jeg ikke fortrudt et eneste lille bitte minut siden. Jeg har taget min bachelor og  kandidat her i byen, og har bået både i Sydhavnen, på Frederiksberg og Amager. I dag bor jeg på Østerbro, er Community Manager på byguiden Yelp.dk, som også er en app, der guider til byens bedste lokale steder, og så har jeg bloggen Copenhagenbyme.com (Instagram; @copenhagenbyme), hvor jeg dedikerer min fritid til skønne København og bæredygtig livsstil. Jeg er også en (vaffel) foodie med stort F samt sociale medier-nørd, frankofil og vild med dansk design - og i det hele taget alt der er fremstillet lokalt og uden brug af flere ressourcer end nødvendigt. Jeg glæder mig til at dele mine tips med jer her på siden!