9/10/2017

Skal man stå op tidligt om morgenen for at være succesfuld?

Skrevet af:
Caroline Sølver

Hvis der var én ting, jeg kunne ændre ved mig selv, ville det være mine sovevaner og manglende evne til at stå op om morgenen. Jeg kan ikke. Jeg har aldrig kunnet. Mine forældre fortæller mig, at jeg var den mest fantastiske baby, alene af den grund, at jeg sov 12 timer hver nat, fra jeg blev lagt i seng. Det var ofte sent, fordi jeg ikke var træt om aftenen. På mange måder er jeg stadig en baby, for det hænger ved til den dag i dag, mere end 22 år senere. Lige meget hvor træt jeg har været hele dagen, så siger min hjerne “bling!”, når klokken rammer otte, og jeg er frisk om en havørn. Jeg kan ikke falde i søvn, og når jeg endelig falder i søvn, sover jeg 10-12 timer, hvis jeg ikke har nogle planer eller noget sted, jeg skal være dagen efter.

Jeg sætter alarmer hver aften. Én er ikke nok, jeg sætter nærmere 15, der så går af med et par minutters mellemrum. Hvis jeg ikke skal noget vigtigt, såsom i skole eller møde nogle, er det som om, at min underbevidsthed ved det. Derfor slukker jeg alarmerne helt ubevidst i søvne, og når jeg så vågner et par timer efter, kan jeg ikke engang huske, at jeg har slukket dem. 

Så vågner jeg op og føler mig som den største fiasko, der kan gå på to ben. En doven og uduelig person. I de værste tilfælde ødelægger det faktisk hele min dag, fordi jeg bliver i så dårligt humør over mig selv og min inkompetence. Jeg ligger og skumler og åbner min Instagram. Her er der stories fra alle de smukke, succesfulde piger, der har uploadet videoer, hvor de spiser perfekt morgenmad i et perfekt outfit med perfekt makeup. For fire timer siden. Jeg vågnede for fire minutter siden. I mit hoved er udsagnet “you snooze, you lose, and snoozers are, in fact, losers” rigtigt, for sådan føler jeg mig i den grad, når jeg morgen efter morgen vågner op efter alt for meget søvn, doven både fysisk og psykisk.

Vi skal nemlig altid høre om, at alle succesfulde mennesker står op, før fanden får sko på. Det er den eneste måde, man kan blive succesfuld på. Man skal stå op meget tidligt, op og i gang, så man kan nå alt det, man skal. Så er det jo altså ikke nogen overraskelse, at jeg føler mig som en fiasko, når jeg simpelthen ikke magter at stå op. Vil jeg nogensinde få succes, hvis jeg ikke kan stå op, spørger jeg mig selv. Er det virkelig umuligt for mig at lære?

Det er så vildt, for når jeg en sjælden gang i mellem formår at stå op til den tid, der i mit hoved er lig med “succes”, er jeg flyvende. Glad, positiv, stolt. Omvendt, ødelægger det som sagt min dag, hvis jeg ikke magter det. Jeg er klar over, at mennesker er forskellige, og det samme er deres døgnrytmer og søvnbehov. Nogle mennesker klarer sig med fem timers søvn, nogle mennesker formår ikke at sove længe, selvom de er gået sent i seng, og så er der mig, hvis krop føler, at den skal sove i 12 timer. Jeg er altså hverken en baby eller teenager længere…  

Det sjove er bare, at når jeg tvinger mig selv op efter 7,5-8 timers søvn, har jeg det meget bedre og føler mig helt frisk i løbet af dagen. De 12 timer er altså ikke reelt, hvad jeg har brug for. Hvorfor kan jeg så ikke bare vågne af mig selv efter de cirka otte timer? Hvad gør jeg forkert?  

Jeg har prøvet alt. Jeg kender alle rådene. Ingen TV, computer eller telefon inden sengetid. Læs en bog for at blive træt. Lad din telefon ligge i det andet værelse, så du skal stå op for at slukke alarmen. Skab en soverytme hvor du går i seng og står op på samme tid hver dag. Listen er lang. 

Der er ikke noget der virker, og selv hvis jeg skaber et sovemønster, så fucker det op inden for et par dage, hvor jeg ikke har nogen at stå til ansvar for. Det ved min underbevidsthed, så zombien i mig slukker de bimlende alarmer og sover 12 timer. Mønsteret er ødelagt, og jeg hader mig selv en hel dag.   

Skal jeg bare indse, at jeg er et B-menneske med stort B? Har jeg virkelig brug for 10-12 timers søvn? Eller findes den hellige gral? Og er det virkelig rigtigt, at man skal stå op tidligt om morgenen for at være succesfuld? Hjælp! Jeg vil bare gerne være typen, der er oppe før fanden har fået sko på. Mit projekt ”stå-op-tidligt” er sat i gang, for nu er jeg startet på tredje semester på CBS, og der skal være styr på mit liv!

 

 

 

Caroline Sølver

Selvom jeg er født og opvokset på Østerbro i København, er jeg på en måde også ny i byen. I sommer 2016 vendte jeg tilbage til København efter tre år i Berlin for at starte på Copenhagen Business School. Der sker meget i en hovedstad i rivende udvikling på tre år. Jeg er tilmed flyttet fra Østerbro til Vesterbro, hvor jeg har fået en fed, lille lejlighed. Jeg har også taget min kæreste fra New York med til København. Med ham er jeg nu igang med at genfinde min hjemby, og det vil jeg tage jer med til i mine indlæg her på Nyibyen.

Når jeg ikke blogger her eller studerer, har jeg gang i andre projekter såsom at skrive bøger og tekster og min egen personlige blog www.silverstories.dk